Succesvol inclusief ondernemen bij HST
HST Groep in Enschede is geen onbekende van de Banenafspraak: de belofte tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid om 100.000 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek te bieden.
HST is een allround logistiek dienstverlener en een echt familiebedrijf met meer dan 350 medewerkers. Leo Brant, manager personeelszaken bij HST, vertelt: "Al meer dan tien jaar bieden wij werkplekken aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Meestal gaat het om jongeren met een Wajong. Soms bevalt het zo goed, dat de werknemer zelfs een vast dienstverband krijgt!"
"Elk persoon met een afstand tot de arbeidsmarkt
die een plek gevonden heeft, is winst!"
Opleiden binnen het bedrijf
Van (inter)nationaal wegvervoer, zee- en luchtvracht tot warehousing en van een eigen garagebedrijf tot een eigen wasstraat: HST heeft het allemaal in huis. Op een aantal afdelingen binnen het bedrijf zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst. HST biedt haar medewerkers graag de kans om door te groeien binnen het bedrijf. Zo ook bij de afdeling wegvervoer. Leo legt uit: "Instromers met de juiste skills, die al in het bezit zijn van rijbewijs B, bieden wij een opleidingsroute tot vrachtchauffeur aan. We leiden hen zelf op zodat ze na ongeveer een half jaar echt aan de slag kunnen als chauffeur binnen ons bedrijf".
De juiste begeleiding
Door de jaren heen hebben Leo en zijn collega's bij HST veel geleerd over de praktische insteek van de Banenafspraak. Zo hebben de medewerkers van personeelszaken een opleiding gevolgd tot jobcoach: "We merkten dat jongeren met een doelgroepstatus soms moeite hebben met communicatie. Dankzij het volgen van de opleiding weten we nu hoe wij hen hier het beste in kunnen begeleiden; bijvoorbeeld door hen te leren om vragen te stellen en de jongere mee te nemen naar een klant die een klacht heeft".
Inzetten voor inclusief ondernemen
Op 'de Dag van de 1000 voorbeelden' worden bedrijven zoals HST die zich inzetten voor inclusief ondernemen in het zonnetje gezet. Namens HST ontving Leo Brant van wethouder Michel Kotteman van de gemeente Borne een attentie hiervoor. "Elk persoon met een afstand tot de arbeidsmarkt die een plek gevonden heeft, is winst", aldus wethouder Kotteman die namens Werkplein Twente logistiek in zijn portefeuille heeft. "We proberen in Twente mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt verder te helpen. Hier zijn geen generieke maatregelen voor; maatwerk is nodig. HST zet zich hiervoor in en heeft verschillende mensen in dienst; dat is ontzettend mooi!"
Samenwerken voor goede werknemers
Wethouder Kotteman vertelt: "Vroeger was het makkelijker om vacatures te vullen. Het werd wel opgelost. Nu is dat anders. De krapte op de arbeidsmarkt wordt steeds groter." Ook Leo merkt bij HST dat er een tekort is aan mensen die in de logistiek willen werken: "Het is dan ook ontzettend fijn als wij via de Banenafspraak een goede match vinden. Om mensen te enthousiasmeren voor ons bedrijf en ons werk organiseren we elke eerste zaterdagochtend in de maand een speeddate zodat mensen een kijkje kunnen nemen bij ons bedrijf." Wethouder Kotteman maakt zich ook hard om meer mensen de juiste plek te bieden: "We hebben in Twente gezegd: we moeten samenwerken met het onderwijs, de werkgevers, de overheid en de werknemers. Dat heeft zijn voeten in de aarde gehad. Maar nu werpt het zijn vruchten af: steeds meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vinden hun plek in Twente!"